Sugen på att sträcka ut benen?

Inga problem. Från Stensjöskogbad finns två slingor att gå. Den ena går österut och börjar vid bryggan. Den andra åt väster och utgår från växthuset. Håll utkik efter de rödsvarta markeringarna som sitter runt träd utmed vägen. Eller vägen och vägen… Slingorna går visserligen på grusväg och upptrampade stigar en del, men än mer i ganska oländig terräng. Rejäla skodon rekommenderas alltså.

Både öster och väster ut går du i början utmed Stensjön. I strandkanten står porsen frodig. Gnugga ett blad och känn hur gott den doftar!

Snart bär det uppför. Tallskogen sluter sig om dig. Men sjön är aldrig långt borta; vattnet glimmar hela tiden till mellan stammarna utmed din promenad. Ibland får du småklättra över stock och sten. På andra ställen går du i mjuk mossa. Bullig ren- och vitlav, i skilda grå nyanser, sprider ut sig på urbergshällarna. Korpen ljuder dovt över nejden. Spåren av vildsvin lär du (tyvärr) inte missa.

Den västra slingan börjar med att du går över ett kärr. Det skiljer Stensjön från Mögölen. Vattnet rinner åt båda håll. Så småningom kommer du fram till sjöns utlopp i Stora Stocksjön. Här är det mer strömt. Resterna av en gammal sågkvarn finns kvar. Om vårarna var flödet tillräckligt för att utnyttjas.

Slingorna är båda runt ett par kilometer långa. Det tar uppemot en timme att gå runt. Vill man, så kan de båda kombineras. Då går man som i en åtta. Fråga Carina eller Kenneth så ni hittar!

Utmed båda slingorna har Boxholms skogar – som äger marken – anlagt vindskydd. Vid det ena, det västra, kan du bada. Det östliga ligger med fin sjöutsikt.